fallback

Оли Рен: Собствениците на депозити трябва да участват в спасяването на банки

Има нужда от нови мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната, смята еврокомисарят

09:20 | 08.04.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Големите вложители в банките в Европейския съюз вероятно ще поемат част от удара при евентуален фалит на институцията, на която са се доверили. Това обяви в интервю за финландска телевизия еврокомисарят по монетарните въпроси Оли Рен, пише Ройтерс.

„Кипър бе специален случай, но скоро в сила влиза директива, според която ще се търси отговорност от инвеститорите и собствениците на големи депозити в случай на преструктуриране или фалит на банка“, е посочил Рен.

„Ще има обаче много строга йерархия – първо ще са акционерите, след това вероятно ще са незащитените инвестиции и депозитите. Депозитите под 100 хил. евро обаче са защитени, по-малките от тази граница суми винаги ще са сигурни“, обяснява еврокомисарят.

В момента Европейската комисия подготвя директива за банките, която да включи въпроса за отговорността на инвеститорите при проблеми със състоянието на финансовите институции.

В своето изявление Оли Рен призова Европейската централна банка да предприеме нови мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната.

Пътят към такива бе открит от ръководителя на банката Марио Драги през миналата седмица, след като той направи намек, че са възможни понижаване на лихвения процент и нови „нестандартни мерки“, каквито са дългосрочните заеми при ниска лихва и изкупуването на държавни облигации например.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
fallback